STAROSTLIVOSŤ O NOHY

DOMÁCA STAROSTLIVOSŤ

                                       

Nohy. Nosia nás celý život a najmä chodidlá sú najviac namáhanou časťou nášho tela. Leonardo da Vinci prehlásil, že ľudské chodidlo je umelecké dielo i stroj majstrovskej konštrukcie a v čínskej tradičnej medicíne sa chodidlá považujú za druhé srdce takže zdravý stav chodidiel je veľmi dôležitý pre kvalitu života. 

Je neskoro keď si ich začneme všímať až vtedy, keď pocítime nepríjemnú bolesť.  Už dávno neplatí, že bolesť chodidiel pociťujú len starší ľudia, ale môže sa objaviť aj u podstatne mladších ročníkov. Preto by sme na chodidlá nemali zabúdať a venovať im pozornosť, ktorú si zaslúžia.

Zopár jednoduchých tipov na  domácu starostlivosť o chodidlá:

 

1.Hygiena chodidiel

Najjednoduchší úkon, ktorý môžeme pre svoje nohy spraviť.

Umyť nohy, chodidlá udržovať čisté, suché a umývať ich pravidelne.

 

2.Výživa pre chodidlá

Hydratácia a starostlivosť o pokožku chodidiel jednoduchým nakrémovaním.

Používajte krém určený na nohy. Nepoužívajte na nohy telové mlieko alebo krém na ruky. Na nohách je pokožka inak namáhaná a vystavená tlaku ako na tele či rukách, preto i krém na nohy je vyrobený špeciálne na takúto pokožku.

 

3.Strihanie nechtov

Nesprávne strihanie nechtov je jednou z príčin zarastania nechtov a vzniku zapálených nechtov, ktoré spôsobujú bolestivosť, obmedzujú vás pri chôdzi a strpčujú bežné dni. Je treba nechty udržovať krátke a v správnom tvare.

 

4.Kurie oká, mozole

Ak na svojich chodidlách objavíte mozole, kurie oká , prasknutú pokožku či zarastajúce nechty, odporúčam navštíviť odborníka. Nesprávnym našľapovaním na chodidlo z dôvodu bolesti sa presiľujú iné svaly, ktoré sa bežne nepoužívajú pri chôdzi a nastáva situácia, kedy vás už bolí aj to čo vás doteraz nebolelo.

 

5.Obuv

Ďalší faktor, ktorý ovplyvňuje nohy je obuv. Týka sa to všetkých vekových kategórií. Od útleho detstva treba dbať na výber správnej obuvi, dostatočne širokej a ohybnej,  s tvarovanou stielkou. Odporúča sa športová obuv, ktorá je najviac prispôsobená potrebám a šírke nohy.

 

6.Ponožky

Správna veľkosť a kvalita ponožiek je tiež veľmi dôležitá, lebo ak je ponožka príliš veľká tak sa v topánke zroluje a spôsobí tlak a nedostatok miesta pre nohu. Príliš malá a úzka ponožka zasa spôsobuje silné stlačenie prstov a celého chodidla a niekedy dokonca aj nedostatočné prekrvenie. Narovnané švíky na ponožke majú tiež svoju dôležitosť. Zloženie a kvalita ponožky ovplyvňuje komfort chodidla v topánke a odvádzanie vlhkosti.

 

 

 

7. Diabetici a chodidlá

Veľký dôraz v starostlivosti o chodidlá sa kladie najmä u diabetikov, kde je veľmi dôležité udržať celistvosť pokožky chodidla s čo najmenšími ranami či prasklinami a tým predchádzať otvoreným ranám, ktoré veľa krát vedú až k amputáciám článkov prstov či celej nohy.

 

Ak budete mať svoje nohy zdravé, budete sa cítiť dobre. Začnite sa o ne starať už doma.

 

Autor článku : Marianna Kováčová